Ove godine dvije osobe stradale na radnom mjestu

Kolektivnih povreda na radu u ovom periodu, kako su naveli, nije bilo.

“U oblasti građevinarstva desile su se tri teške povrede na radu”, kazali su Pobjedi iz Inspekcije.

Iz Udruženja zaštite na radu navode da je veoma malo podataka iz ove oblasti i da je potrebno mnogo više inspektora rada kako bi poslodavci, a i zaposleni, bili upoznati o obavezama. Prema njihovim podacima, samo četiri odsto poslodavaca ima akt o procjeni rizika, što znači, kako tvrde, da inspektor nije obilazio firme.

Inspektor tokom nadzora, objašnjavaju u inspekciji, prvenstveno obavlja preventivnu funkciju, a preduzima upravne mjere i radnje kada se preventivnom funkcijom ne može obezbijediti svrha i cilj nadzora.

“U slučajevima kada su tokom nadzora bile utvrđene nepravilnosti većeg obima, izricane su mjere zabrane rada do otklanjanja nepravilnosti, bili su izdati prekršajni nalozi za novčano kažnjavanje, a svi predmeti u vezi sa uviđajem teških, kolektivnih ili smrtnih povreda na radu su procesuirani prema nadležnim tužilačkim ili sudskim organima, zato što propusti koji su doveli do povrede na radu nijesu vezani samo za oblast zaštite i zdravlja na radu”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni objašnjavaju da inspektori za oblast zaštite i zdravlja na radu kontrolišu sprovođenje zakona, propisa donijetih na osnovu njega, kao i tehničkih i drugih mjera. Koordinatorka Udruženja zaštite na radu, koje postoji već 20 godina, Đina Janković, kaže da je potrebno još mnogo toga uraditi u ovoj oblasti kako bi se poštovali i primijenili evropski standardi.

“Često se dešavaju slučajevi povreda, obično na građevini, autoputu… Kada slučaj bude procesuiran, često prođe i po nekoliko mjeseci prije nego što saznamo uzroke kako i zbog čega se dogodio incident”, kazala je Janković.

Izvor: kodex