Autoput odnio četiri života

U Crnoj Gori je od 2015. do kraja prošle godine na radnom mjestu stradalo 40 radnika, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Kako je za „Dan” saopšteno iz te institucije, u istom periodu, odnosno od početka izgradnje autoputa, prilikom radova na tom projektu stradala su četiri radnika. Izgradnja dionice Smokovac – Uvač – Mateševo počela je 11. maja 2015. godine.

– Na gradilištu autoputa su bila četiri smrtna slučaja i tri teške povrede na radu – kazali su za „Dan” iz Inspekcije.

U 2020. godini su, kako navode u Inspekciji, bile ukupno 24 povrede na radu: šest smrtnih, 17 teških i jedna kolektivna povreda na radu. Do sada u 2021. godini bila je jedna teška povreda na radu.

– Nadzorom je konstatovano da je najčešći uzrok povreda na radu: neprimjenjivanje mjera zaštite i zdravlja na radu (pad sa visine ili u dubinu, udar električne struje, udar/prignječenje trupca), angažovanje lica koja nijesu osposobljena za bezbjedan rad na poslovima koje obavljaju i kod kojih nije izvršena prethodna provjera zdravstvene sposobnosti; dotrajalost sredstava za rad, kao i upotreba istih bez prethodnog pregleda i ispitivanja, odnosno bez pribavljenih stručnih nalaza od ovlašćenih organizacija za poslove zaštite i zdravlja na radu. Ukoliko je utvrđena neposredna opasnost po život ili je ugroženo zdravlje zaposlenih, izricana je mjera zabrane rada ili zabrana upotrebe sredstava za rad na kojima se desila povreda, preduzimane su druge mjere i radnje iz nadležnosti Inspekcije rada, a izvještaji o povredi na radu su dostavljeni nadležnim sudskim organima ili tužilaštvu – navode u Inspekciji.

Istraživanje NVO Multimedijal Montenegro, koje je urađeno krajem prošle godine, pokazalo je da je rad na gradilištu u alkoholisanom stanju prisutan u zabrinjavajućem procentu. Iz te NVO su kazali da su, na bazi dobijenih podataka, zaključili da svijest zaposlenih u sektoru građevine nije na zadovoljavajućem nivou, „a jedan od pokazatelja je i to da je najveći broj povreda i smrtnih slučajeva u Crnoj Gori upravo u sektoru građevine”.

– Kroz istraživanje smo došli do podataka da je pad sa visine u procentu od 32 odsto zastupljen kao najčešća povreda na radu, dok je 59 odsto ispitanika zbog rada na niskim temperaturama dobilo prehladu, odnosno 24 odsto ispitanika je imalo sunčani udar zbog rada na visokim temperaturama – navode u NVO Multimedijal Montenegro.

Istakli su da je zabrinjavajući podatak da je čak 54 odsto ispitanika saopštilo da imaju saznanja da je neko pod dejstvom alkohola radio na gradilištu.

– Nakon toga opasnost usljed rušenja, strujni udar i upotreba mašina takođe su u visokom procentu zastupljeni kao potencijalni rizik za povredu na radu – kazali su u toj NVO.


I dizajn radnog prostora utiče na bezbjednost
U Strategiji za unapređenje zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori konstatovano je da pored uobičajenih, odranije poznatih rizika na poslu, mjere zaštite i zdravlja na radu, fizičke, hemijske i biološke štetnosti, loši mikroklimatski i drugi uslovi na radu, računa se da je 25–30 odsto zaposlenih izloženo i novim rizicima u uslovima promjena radnog procesa i radne tehnologije. Oni, kako navode, mogu da izazivaju nove oblike povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom, čak i kad nam to moderno radno mjesto izgleda mirno i bezbjedno. Među tim novim faktorima rizika navode i nove hemijske supstance i materijali, sa novim i nepoznatim opasnim efektima, nove biotehnološke kancerogene materije, alergogene supstance, visokofrekventno nejonizujuće zračenje, nanotehnologija, psihosocijalni stres, ergonomski neodgovarajući dizajn radnog prostora itd.

Izvor: dan.co.me